Blog

Latest News

Primele mini păduri urbane din România in Avantgarden3. Împreună, pentru un cartier tot mai verde.

În 26 noiembrie 2021 am lansat un concept unic în Romania în parteneriat cu Rotary Club Brașov și cu asistența tehnică a domnului Ionuț Sorin BANCIU – ministru secretar de stat la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și a Facultății de Silvicultură și Exploatări Forestiere din cadrul Universității Transilvania din Brașov. Conceptul de PĂDURI URBANE este un proiect pe termen lung care are ca scop creșterea calității vieții cetățenilor, protejarea ariei naturale și combaterea schimbărilor climatice.

Cu o suprafață plantată de 850 mp, împărțită în două suprafețe de câte 300 mp și una de 250 mp și cu un număr de 5000 de puieți din 15 specii autohtone, pădurea urbană creează un mediu mai curat și mai sănătos în Municipiul Brașov, cât și un spațiu de agrement pentru cei 5000 de locuitori ai cartierului Avantgarden3.

Investiția verde în viitorul generațiilor următoare creează un exemplu de bună practică pentru comunități locale, autorități publice sau entități private și oferă în același timp un model funcțional pentru aplicanții eligibili pentru finanțarea unor astfel de proiecte (sunt alocați 30 milioane euro în PNRR pentru crearea de păduri urbane)

Conceptul Tiny Forest pe care s-a construit proiectul de pădure urbană a fost dezvoltat în anii 1970 de dr. Akira Miyawaki din Japonia și a obținut premiul Blue Planet 2006 (echivalentul premiului Nobel în domeniul protecției mediului). Conceptul a fost adaptat pentru România de Forest Design Brasov. Beneficiile pe termen lung sunt considerabile, printre ele numărându-se creșterea foarte activă, ecosisteme mature în 20 de ani spre diferență de 150-200 ani în condiții normale, reducerea temperaturii – minim 2 grade Celsius la nivel local, absorbția a 15% din praf și microparticule, reducerea stresului, anxietății, incidenței bolilor cardio-vasculare și afecțiunilor respiratorii pentru locuitorii din zonă, creșterea biodiversității – de 18 ori mai mare (atât flora cât și fauna), menținerea umidității solului, o metodă eficientă de luptă împotriva secetei, reducerea zgomotului cu cel puțin 10 dB și creșterea valorii imobiliare pentru proprietățile din vecinătatea pădurilor.

Prin implicarea activă în activități de mediu, ne aliniem la contextul european (European Green Deal), la Strategia Europeană pentru Biodiversitate și Strategia Forestieră Europeană în vederea atingerii noilor ținte climatice (reducerea cu 55% a emisiilor gazelor cu efect de seră până în 2030).

Alte articole/campanii